Tel/Fax: +36 1 403-0702

Cím: 1165 Bp. Veres Péter út 110.

A kontaktlencse viselése manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a lakosság körében. Az oxigénáteresztő, lágy lencsék közül megkülönböztetünk napi, havi valamint éves viseletűt. Ha valaki kontaktlencsét szeretne, akkor minden esetben megvizsgáljuk a szemét, hogy alkalmas-e a viselésre, meghatározzuk a megfelelő optikai korrekciót, kiválasztjuk az igényeknek megfelelő kontaktlencsetípust majd ezt követően szemész szakorvos vagy optometrista segítségével kezdetét veszi a betanítás.

Tisztaság biztosítása
A higiénia alapvető követelmény a kontaktlencsét viselők számára, ezért fontos, hogy betartsa az alábbiakat: mielőtt a lencséhez nyúlna, mindig alaposan mosson kezet, lehetőleg antibakteriális kézmosóval vagy folyékony szappannal, illetve tisztítószerrel. Figyeljen arra, hogy kéztörlés után a törölköző apró szálai ne maradjanak a kezén. A lencsék előtt ne használjon kozmetikumokat, krémeket. Sminkjét a lencse felrakása után tegye fel. A műveleteket ajánlott sima, tiszta felület felett végezni, ezzel elkerülhető a lencsék elvesztése. Ha mosdókagyló felett dolgozik, használja a mosdótál dugóját.

A lencse felhelyezése előtt:
Távolítsa el a lencsét a tartóból, ellenőrizze, hogy nincs-e kifordítva, és rakja rá a lencsét mutatóujjának csúcsára. Tórikus lencse esetén azt úgy helyezze el a mutatóujján, hogy az irányjelzés 6 óránál – vagy ahhoz közel – legyen.

Azt tanácsoljuk, hogy használat előtt mossa le a lencsét konyhasó-oldattal vagy kombinált oldattal. Álljon a tükör elé, és ugyanazon kezének középső ujjával húzza le az alsó szemhéját. Szabad kezének középső ujjával húzza fel a felső szemhéjat, és óvatosan helyezze fel a lencsét a látható írisz fölé. Lassan engedje vissza a szemhéját. Helyezze a másik lencsét is a helyére a másik szemén, ugyanezzel a módszerrel.

Látás
Ennek röviddel a felhelyezés után normálisnak kell lennie. Ha a látás tartósan nem javul, ellenőrizze, nincsenek-e fordítva vagy a másik szemre feltéve a lencsék.

Komfort
Amennyiben a lencse kényelmetlenné válik, le kell vennie a lencséket tisztítás, öblítés, majd visszahelyezés céljából. Ismét figyelmeztetjük, hogy ha a lencse belseje kívülre kerül, kényelmetlen érzést okozhat, a lencsét ilyenkor vegye ki, fordítsa ki, és visszahelyezés előtt tisztítsa meg. Ha a kényelmetlen érzés továbbra is fennáll, távolítsa el a lencsét, és mindaddig ne viselje, amíg orvosától vagy optometristájától nem kért tanácsot,

A lencse eltávolítása.
Nyomja lefelé az alsó szemhéját, miközben felfelé néz, ennek hatására a lencse lefelé tolódik, és könnyű leemelni a lencsét a szem fehérjéről, ujjának csúcsával. A lencsét a hüvelyk- és mutatóujj közé csippentve lehet levenni.

ÜGYELJEN ARRA, HOGY KÖRME A LEHETŐ LEGRÖVIDEBBRE LEGYEN VÁGVA!


Az eltávolítást követően tisztítsa meg és tárolja a lencséket az orvos által adott utasításokkal összhangban. Orvos vagy optometrista fog útmutatást adni a tisztítási, fertőtlenítési és tárolási módszerekkel kapcsolatban. Fontos az adott utasítások betartása, amelyek megjelennek az ajánlott utógondozó termékek csomagolásán is. A tároló doboz könnyen szennyeződhet. Ügyeljen arra, hogy tisztán tartsa és rendszeresen cserélje.

Fontos figyelmeztetések

  • A lencsét ne érje csapvíz.
  • Csak az orvos vagy optometrista által ajánlott oldatokat és termékeket használja.
  • Ne lépje túl az orvos által ajánlott viselési időt és ütemezést.
  • Ha a lencsére gyakori cserét írtak elő, tartsa be a csere ütemezését, és mindig járjon el az orvos által tanácsolt utókezelésekre.
  • Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a lencseviselési képességet. Beszélje meg orvosával és/vagy optometristájával minden új gyógyszerét, vagy ha az eddigieket más készítménnyel váltja fel.
  • Ha a szem vörösödik, túlzottan könnyezik, fáj, vagy a látás elhomályosul, de nem a szennyezett lencsefelület okozta, távolítsa el szeméről a lencséket, és a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz.
  • Ne tegye ki a lencséket hajlakknak, kozmetikai szereknek és egyéb aerosolos permeteknek.
  • Csak akkor szabad úszni, ha vízzáró szemüveget visel, így akadályozva meg a lencsék szennyeződését és elvesztését.
  • Alvás közben ne viseljen lencsét, csak ha orvosa ezt kifejezetten ajánlja.